19 Апр. 2024

Вие сте тук

България ще кани водещи френски туроператори на опознавателна визита

26.01.2012

„Работим по проект за посещение през юни 2012 г. в България на 20 изпълнителни директори на водещи френски туроператори. Те ще се запознаят със специфичните форми на туризъм в страната ни, която ще се  представи и като целогодишна дестинация“. Това заяви днес (26 януари) в Марсилия заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов на среща с префекта на регион Прованс Алпи-Кот д’Азюр и бивш министър на туризма Хюг Парант – най-висшият представител на държавата в областта. Маринов е на работно посещение във френския град.

„В програмата за национална туристическа реклама за 2012 г. планираме традиционно участие на България на Световния туристически салон в Париж през март и на изложението Destination Nature също във френската столица през март-април, което е за еко- и селски туризъм, каза още Маринов. Освен това подготвяме рекламна билборд кампания за страната ни в парижкото метро.“

Двете делегации обсъдиха възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество по кандидатурата на български град за културна столица на Европа за 2019 г. Марсилия е избрана за такава столица за 2013 г. Дискутирани бяха и перспективите пред взаимоизгодните контакти между Марсилия и Бургас и Варна през призмата на опита на френския порт като най-важното европейско петролно пристанище и регион, регистрирал бум в круизния туризъм. През  1995 г. оттук са преминали 18 хил. круизни пасажери, а миналата година те са били 890 хил. заради многото културни туристически атракции в близост. Парант подчерта, че България има много интересни културни паметници, особено манастири, чрез които също може успешно да развива круизен туризъм паралелно с балнео-, СПА, еко- и селския.

„Все още нямаме големи круизни компании, но се опитваме да ги привличаме чрез черноморското икономическо сътрудничество, поясни зам.-министър Маринов. МИЕТ работи по стратегия на всички черноморски държави за развитие на такъв вид туризъм.  Искаме да станем източното пристанище на Европа за търговия с Азия, най-вече износ на европейски стоки към Азия  и внос на азиатски - към ЕС“, каза още той в отговор на думите на Парант, че Марсилия е южното пристанище на Европа, а Черно море - част от Средиземно.

Френският турист, за разлика от германския или скандинавския, развива дестинации, интересува се от култура, еко-, селски, балнео- и СПА услуги, подчертаха домакините. Двамата събеседници бяха единодушни, че България има потенциал да насочи усилията си също в тези направления. Така могат да се увеличат сумите, които пътешествениците оставят като допълнителни средства извън пакета услуги в тези дестинации и на практика помагат за тяхното развитие.

Срещите на зам.-министър Маринов в Марсилия продължават. В състава на българската делегация са включени също посланикът ни в Париж Марин Райков и председателят на БТПП Цветан Симеонов.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed