18 Апр. 2024

Вие сте тук

България ще е домакин на Зелена седмица в Берлин през 2018

18.01.2016

През 2018 г. България ще бъде домакин на международното специализирано изложение за земеделие, храни и градинарство "Зелена седмица" в Берлин. Тази договореност бе потвърдена на среща с организаторите на Панаира, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който води нашата делегация на изложението тази година.


Това съвпада с годината, когато страната ни ще бъде и съпредседател на ЕС, заедно с Естония, която ще поеме председателството през първата половина на 2018 г., а България - през второто шестмесечие.


България кандидатства за домакинството от 2011 г непрестанно.


През 2018 г.  ще ползва мотото и логото на "Зелена седмица", а дотогава ще трябва да изработим комплексен подход за засилване имиджа и популяризацията на страната ни, коментира Грудев. Подобна реклама, по думите му, означава високо признание за страната ни по отношение на хранителните стоки, туризма и други области.


България участва  тази година в изложението под мотото "Да вдигнем качествено нивото на българските продукти, за да станат те разпознаваеми на чуждите пазари". Целта е освен промоция на тези продукти, и възможност за българските производители да стъпят на европейските и световните пазари.


Договорено е и организирането на седмица на българските храни в Германия през април тази година. Акцията ще стартира от Берлин във веригите "Метро" и "Кауфланд". На немския пазар ще предлагаме предимно плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, вино, български розови продукти, както и местни деликатеси със защитено географско наименование.


Голямата амбиция обаче е завоюване на трети пазари.  С Китай вече е постигнато споразумение за износ на големи количества българско мляко и млечни продукти.




Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed