20 Апр. 2024

Вие сте тук

България поиска повече полети на наши авиокомпании до Русия

08.04.2011

България поиска България  и по-голяма гъвкавост от Москва при решаване на редица въпроси, свързани с полетите между двете страни на фона на увеличаващите се туристи от Русия. Това  съобщиха от Министерството на икономиката енергетиката и туризма по повод участието на  министъра  на икономиката Трайчо Трайков на 14-ата сесия на българо-руската икономическа комисия, която се проведе в Москва. Увеличаване на броя на летищата, достъпни за български превозвачи, определяне на честотата на полетите от Москва до Варна и Бургас, замяната на едно летище с друго според броя на туристите и др са истанията на българската страна.  За пример, миналата година "България Ер" се опита да замени Перм с Новоросийск като място за кацане, но й е бе отказано с мотива, че подписаният двустранен договор регламентира местата за кацане. Очакванията са руските туристи да се увеличат, ако исканията бъдат изпълнени.

Друга перспектива за ръст на туристите в българските курорти е възможността руснаци да се лекуват в българските балнеоложки центрове с пари от местните здравни каси. Тази възможност също е обсъждана по време на сесията на междуправителствената комисия. През 2010 г. броят на туристите от Русия в България се е увеличил с 32% до 378 000 души, но това все още е под потенциала на този пазар, отбеляза Трайчо Трайков.

Министърът е поискал български компании да участват в строителните работи за предстоящите зимни олимпийски игри в Сочи през 2014 г., както и за международната лятна универсиада в Казан през 2013 г.  На сесията България постави на дневен ред и въпроса за възможностите за достъп на български компании до търгове и конкурси по държавни поръчки и изпълнението на целеви федерални и регионални програми в Русия.

 


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed