25 Апр. 2024

Вие сте тук

България на 48 място в света по туристическа привлекателност

09.03.2011

България заема 48-мо място от 139 възможни по привлекателност за туристите, се посочва в доклад на Световния икономически форум. Документът е публикуван на сайта на организацията. Всяка от държавите е оценена  по 14 критерия - сред тях са нормативната база и екологичните условия,  безопасност и сигурност, инфраструктура и човешки, културни и природни ресурси.

Швейцария, Германия и Франция са най-привлекателни за туризъм и пътешествия са . Следват  Швейцария с обща оценка 5,68,  Австрия (5,50) и Франция (5,41).

Непосредствено преди България са Тунис и Израел.  След нея се нареждат Португалия и Турция.

Страната ни е на 99-о място по устойчивост на околната среда, на 81-во по сигурност, на 10-о по хигиена и здравеопазване и на 51-во по човешки, културни и природни ресурси. По критерий летища и инфраструктура за въздушен транспорт страната ни се подрежда на 89-о място, по пътна инфраструктура - на 90-о, по туристическа инфраструктура - на 6-о място и по цени и конкурентоспособност - на 46-о място.

В доклада е посочено, че световният туристически сектор бавно се възстановява от икономическата криза. Този процес е най-забележим в развиващите се страни, които изпреварват Европа и Северна Америка.

Швейцария, която оглави и предишния рейтинг на организацията за 2009 година, е определена като държанва "с богати културни и природни ресурси", разполагаща с "впечатляващо количество паметници на световното културно и природно наследство". Освен това в проучването е посочено, че алпийската страна, където се организират много международни панаири и изложения, е важна дестинация за деловия туризъм.

В първата десятка тази година влизат също така Австрия, Швеция, САЩ, Великобритания, Испания, Канада и Сингапур.

България е запазила притегателната си сила, защото е успяла да привлече туристи от Западна Европа, търсещи по-евтини алтернативи на традиционните курорти в еврозоната, се казва в проучването.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed