28 Март 2024

Вие сте тук

България за 34-ти път на WTM

03.11.2014

35 туристически фирми  и общински администрации от България участват в откритото днес  Световно туристическо изложение World Travel Market в Лондон, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Най-голямата борса за професионалисти в туристическата индустрия и второто в света престижно туристическо изложение World Travel Market ще продължи до 6 ноември в изложбени център ExCel. България участва в Световното туристическо изложение World Travel Market в Лондон за 34-ти пореден път. Тази година страната ни се представя с национален щанд на площ от 295 кв. м. със слогана Bulgaria - A discovery to share.

 

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев даде начало на българското представяне. Според него за периода януари-септември 2014 г. страната ни е посетена от 6,5% повече чуждестранни граждани, или 6,25 млн. души (без транзитно преминалите) спрямо същия период за миналата година. Оптимистичните данни за възходящия тренд на българския туризъм се потвърждават и от Българската народна банка. Приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс на страната за периода януари- август тази година възлизат на 2,353 млрд. евро, което е с 4,1 % повече в сравнение със същия период на 2013 година.

 

По думите му за следващата година вече е договорена откритата директна авиолиния д Истанбул-Варна,  както и пускане на нови чартърни линии Виена-Варна-Виена и  Варна-Ашхабад-Варна, както и увеличаване на български и руски превозвачи по направлението Екатеринбург-Варна, което може да прерасне в редовна линия до Варна и София. Увеличен е и интересът към културния туризъм в България, където има значителен ръст на туристите:  40% от Австрия, 28% -  от Белгия, 16% от Испания, 9% - от Нидерландия, 13% от САЩ , 7,5 % от Франция  и  33,5%Швейцария.

 

В първия ден на международната борса  за посетителите на българския щанд бе организирана анимационна програма, представяща дърворезбарско ателие, което ще бъде достъпно през всички дни на световното туристическо изложение. Гостите на WorldTravel Market от цял свят имат възможност да дегустират качествени български вина, представени от сомелиер. В последния ден посетителите на туристическото изложение ще могат да се насладят на изпълнения на български народен танц от фолклорен състав в традиционните за страната ни носии.

 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed