България заема осмо място в Европейския съюз по общ брой регистрирани продукти, вина и спиртни напитки със защитени наименования, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официално представяне на продукти и вина със защитени наименования.
„Страната ни има вписани общо 74 защитени наименования, 6 от които са на земеделски продукти, 55 са на вина и 13 на спиртни напитки“, поясни министър Танева.
Големият брой на вписаните продукти се дължи на виното. „Това е секторът, който е успял до момента най-добре да се възползва от големия брой вписани продукти, което му позволи да разшири пазарното си присъствие у нас, в Европа и в трети страни“, заяви още Десислава Танева.
Първите места в европейския списък заемат страни с много по-големи традиции от страната ни, като Италия и Франция.
През 2015 г Европейската комисия одобри 33 промоционални програми, 4 които са на български сдружения. В това отношение България е на второ място заедно с Италия. На първо място, с най-много одобрени програми, е Гърция, посочи Десислава Танева.
Първият земеделски продукт вписан в регистъра е „Горнооряховският суджук”, следван от „Българското розово масло”. През 2014 г. бяха вписани и три вида храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска” и „Роле Трапезица”. В регистъра бе включен и „Кайсерован врат Тракия” като храна с традиционно специфичен характер, припомни министър Танева. В момента има още две заявления за регистрация - на „Пастърма говежда” и „Луканка Троянска“.