19 Апр. 2024

Вие сте тук

Биопроизводители в Източните Родопи се отварят за посетители и туристи

05.03.2012

  Биологично чисти пресни плодове и зеленчуци, билки, мед, тахан вече могат да бъдат опитани от туристи, които посещават Източните Родопи.

 Производители на биологични или в процес на сертификация земеделски продукти в Източните Родопи се отварят за посещения, съобщиха от     

Новото тракийско златобългарско-холандския проект за устойчиво развитие на Източните Родопи, който ги подкрепя.

 

Първи ще приемат посетители Димо Карабоюков и Георги и Евгени Латеви в с. Поповец, Красимир Арабаджиев и Енвер Юсеин в с. Тополово, Георги Шишков в с. Тънково, или Петко Ангелов в с. Рабово. Към идеята им вече има интерес от туристи. Повече информация и за тях и за други земеделски производители от района може да се намери тук, както и на щанда на Фондация Авалон и проектаНовото тракийско златона започващото във вторник в Пловдив международно изложение Агра 2012 (палата N:3).


Новото тракийско златоучаства за трети път в Агра, която тази година е от 6 до 10 март в Пловдив. В рамките на изложението ще се състои Първата специализирана изложба за биологично растениевъдство и животновъдство БиоАгра, организирана в партньорство с фондация АВАЛОНХоландия и Агроекологичния център към Аграрния университетПловдив. Целта на изложбата е да представи биологичното земеделие като начин на производство, щадящ околната среда, а произведените биологични продукти - като качествена и здравословна храна.Пазарът на биологични продукти е един от най-бързо развиващите се пазари в световен мащаб, а България има сериозен потенциал да превърне биоземеделието във водещ сектор.


БиоАгра е съпътствана от богата програмаконференция на темаМаркетинг в биоземеделиетоиВечер на биохраните, организирани съвместно с Посолство на Кралство Нидерландия и фондация АВАЛОНХоландия.


На конференциятаМаркетинг в биоземеделието(7 март в Конгресния център на Международния Панаир Пловдив) ще бъдат представени знания и опит от водещи страни в ЕС и България. Конференцията се очаква да открият Херман ван Висен, съветник по земеделските въпроси при Посолството на Холандия и Евгения Митрова, директор на дирекция «Растениевъдство» и отдел «Биологично земеделие» към Министерство на земеделието и храните. На откриването ще говорят доц. д-р Владислав Попов и д-р Дарко Знаор от екипа на проектаНовото тракийско злато, както и опитни специалисти по маркетинг на биопродукти от страните на ЕС.


Повече от 180 души са обучени в биоземеделие по проектаНовото тракийско златов рамките на девет обучителни събития. Публикувани са три наръчника, които се радват на голям успех сред биопроизводителите: за принципите и практиките на биопроизводството, за биобилките и за биорастителна защита. 16 фермера са подкрепени финансово от проекта чрез схема за покриване на 50 % от разходите им през 2011 г. за биосертифициране. В рамките на проекта бяха създадени две моделни биоферми в Източните Родопив селата Тополово и Горно поле. Именно техните собственици - Красимир Арабаджиев и Бети и Николай Василиеви сега се отварят за посетители. В моделната ферма в Тополово две години поред се провеждаха Дни на отворените врати.


През 2009 година проектътНовото тракийско златозапочна със седем сертифицирани производители, в момента има над 37 производители - сертифицирани или са в преход, както и трима преработватели, контролирани от сертифициращи органи.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed