20 Апр. 2024

Вие сте тук

Апартхотелите се категоризират

05.08.2015

До 15% от стаите в хотела могат да не отговарят на цялата категория на хотела, ако потребителите предварително са уведомени за това. Това предвижда приетата днес от Министерския съвет Наредба за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, съобщи пред журналисти в МС министърът на туризма Николина Ангелкова.


Предвиден е 6-месечен гратисен период, в който всички места за настаняване и заведения за хранене ще могат да се прекатегоризират. Ако това не се случи, в Закона за туризма са предвидени съответните глоби, напомни министърът.

 

Ангелкова съобщи, че се водят разговори с Министерството на финансите за възможностите за намаляване на таксите за категоризацията и изрази надежда тарифата да е готова до месец - два и да бъде внесена в МС.


В наредбата е премахнато изискването за бързина на сервиране в заведенията, а собствениците сами ще решават какво да е обзавеждането на местата за настаняване.


За първи път се въвеждат минимални изисквания за апартаментните комплекси, за къщите за гости, къмпингите - за палатките и бунгалата, разположени там. Като цяло с наредбата местата за настаняване и хранене се разделят на два класа - "А" и "Б", като в първия попадат хотелите, мотелите, апартаментните комплекси, вилите, а във втория - къщите за гости, заведенията за хранене, единичните апартаменти. С наредбата се завишават изискванията към качеството на услугата в хотелите - четири и пет звезди, а за тези с по-нисък клас - се намаляват някои от изискванията. Въвежда се също и единен номер за рецепция - девет, който ще може да се избира от всяка стая във всеки хотел в страната.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed