24 Юни 2018

Вие сте тук

Американски хотели рециклират хотелската козметика

Градчето Лагуна Бийч в Южна Калифорния посреща над 6 млн посетители годишно на пясъчните си плажове. Занапред гостите, които посещават 22-та хотела и места за настаняване, ще станат част от усилията на курорта да рециклира всички остатъци от сапуни, шампоани, балсами, лосиони, душ-гелове и др. продукти, останали след пребиваването им в хотела, съобщи Los Angeles Times.

От тази седмица Лагуна Бийч е първото градче в САЩ, в което всички хотели с над 20 стаи са се включили в кампанията на неправителствената организация „Почисти света“ ( Clean the World), базирана във Флорида. Хотелите, които участват в акцията, разполагат с 1230 стаи.

За една средностатистическа година, в която хотелите имат средна заетост 75%, В Лагуна Бийч се генерират 336 хил. къса сапун и малко по-малко количество бутилчици от шампоани, балсами, душ-гелове и лосиони, които досега се изхвърляха на боклука. Отсега хотелската козметика ще се събира от камериерките разделно и ще се изпраща в Лас Вегас, където ще се рециклира. Сапунът ще се почиства от коса и хартия, ще се стерилизира, след което ще се пресова в нови късове сапун, които ще се разпространяват чрез неправителствени организации в 45 държави, чието население рдко има достъп до сапун.

Бутилките ще се рециклират. Ако са пълни, ще се стерилизират отвън и ще се изпращат на приюти за бездомни и социални кухни. Ако пък са празни на 25%, пластмасата ще се рециклира и ще се използва при производството на други продукти.

Създадена през 2009 г., организацията „Почисти света“ вече обединява 1200 хотела в САЩ и Канада, 126 от които са в Калифорния. Там са събрани вече над 1,6 тона сапун и около 1,2 тона пластмасови бутилки от шампоан. Хотелите плащат 65 цента месечно за рециклирането.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

Subscribe to THExperts бюлетин feed