18 Апр. 2024

Вие сте тук

Американски хотели рециклират хотелската козметика

08.11.2011

Градчето Лагуна Бийч в Южна Калифорния посреща над 6 млн посетители годишно на пясъчните си плажове. Занапред гостите, които посещават 22-та хотела и места за настаняване, ще станат част от усилията на курорта да рециклира всички остатъци от сапуни, шампоани, балсами, лосиони, душ-гелове и др. продукти, останали след пребиваването им в хотела, съобщи Los Angeles Times.

От тази седмица Лагуна Бийч е първото градче в САЩ, в което всички хотели с над 20 стаи са се включили в кампанията на неправителствената организация „Почисти света“ ( Clean the World), базирана във Флорида. Хотелите, които участват в акцията, разполагат с 1230 стаи.

За една средностатистическа година, в която хотелите имат средна заетост 75%, В Лагуна Бийч се генерират 336 хил. къса сапун и малко по-малко количество бутилчици от шампоани, балсами, душ-гелове и лосиони, които досега се изхвърляха на боклука. Отсега хотелската козметика ще се събира от камериерките разделно и ще се изпраща в Лас Вегас, където ще се рециклира. Сапунът ще се почиства от коса и хартия, ще се стерилизира, след което ще се пресова в нови късове сапун, които ще се разпространяват чрез неправителствени организации в 45 държави, чието население рдко има достъп до сапун.

Бутилките ще се рециклират. Ако са пълни, ще се стерилизират отвън и ще се изпращат на приюти за бездомни и социални кухни. Ако пък са празни на 25%, пластмасата ще се рециклира и ще се използва при производството на други продукти.

Създадена през 2009 г., организацията „Почисти света“ вече обединява 1200 хотела в САЩ и Канада, 126 от които са в Калифорния. Там са събрани вече над 1,6 тона сапун и около 1,2 тона пластмасови бутилки от шампоан. Хотелите плащат 65 цента месечно за рециклирането.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed