25 Апр. 2024

Вие сте тук

Акциите на Thomas Cook спаднаха с 65%

23.11.2011

Стойността на акциите на Thomas Cook, един от най-големите туристически холдинги в Европа, са спаднали с над 65%. По данни на агенция Bloomberg те са се сгромолясали дори повече, с цели 77%. Както съобщи BBC News, това е реакция на съобщението на холдинга, че ще преговаря с банките за дългосрочно обезпечаване на неговата дейност.

През октомври Thomas Cook постигна договореност с финансови институции за получаване на кредит в размер на 100 млн британски лири. Сега холдингът се опитва да увеличи финансовата помощ с още 100 млн.

Освен разговорите за допълнителен кредит върху котировките на Thomas Cook оказа влияние и решението на компанията да отложи публикуването на годишните си финансови резултати за 2011 г. след приключването на финансовата година на 30 септември, предаде AFP. От холдинга са съобщили, че ще публикуват финансовите си резултати едва след приключвране на преговорите с банките.

През юли т..г. Thomas Cook намали прогнозата за приходите през текущата финансова година заради нестабилната обстановка в страните от Близкия изток и Северна Африка. Тогава се предполагаше, че печалбата на холдинга ще е 320 млн. британски лири. За сравнение, през 2010 г. тя е била в размер на 362 млн лири.

По данни на The Sunday Times, най-слабото е звено в холдинга Thomas Cook е бизнесът във Великобритания, където компанията възнамерява да закрие 200 поделения и да продаде шест самолета.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed