28 Март 2024

Вие сте тук

Агенцията по храните тръгва на проверки в курортите през април

16.03.2011

Инспектори на новата Агенция за безопасност на храните ще тръгнат на проверки в курортите, предимно по Черноморието, от началото на април, съобщи нейният директор Йордан Войнов пред БНР.

 

Идеята е служителите да консултират собствениците преди началото на активния сезон, за да бъдат отстранени своевременно нарушенията. Инспекторите ще следят главно дали асортиментът в заведенията за хранене отговаря на регистрацията на обекта. По думите на Войнов сега в много кафенета се предлага топла храна, каквато те нямат право да предлагат. Така малките заведения конкурират нелоялно ресторантите, инвестирали в оборудване, хигиена и квалифициран персонал.

 

Агенцията ще проучва и сигнали за предлагане на храни с изтекъл срок на годност в  хотели, работещи по формулата all inclusive. По думите на Войнов информация за тези практики е подадена и от туристи, и от конкуренти на пазара. Той предположи, че по тази схема хотелите купуват храната по-евтино от големите супермаркети, които пък спестяват разходите за екарисаж за унищожаването на негодната стока.

 

Преди дни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов лансира идеята за единни стандарти за  пакетите all inclusive.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed