19 Апр. 2024

Вие сте тук

Авиокомпаниите са в правото си да искат допълнително заплащане на багажа на пътниците

18.09.2014

Съдът на ЕС реши, че авиокомпаниите могат да искат от пътниците допълнително заплащане за багажа им, предаде Асошиейтед прес.


Върховната съдебна институция на евросъюза постанови днес, че регистрираният багаж не може да се приема за задължителен или необходим за превозването на пътниците, така че самолетните компании получават правото да искат допълнително заплащане за него.


Според съдиите на институцията испанският закон за забрана на такова искане за допълнително заплащане нарушава европейския закон, тъй като не позволява на авиокомпаниите да искат заплащане за нещо, което представлява допълнителна услуга.


Допълнителното заплащане за багаж към цената на евтините самолетни билети се среща често при европейските нискотарифни компании като Райънеър (Ryanair) и Изиджет (Easyjet).


Съдът на ЕС постанови, че испанската служба за защита на потребителите неправилно налага глоба на нискотарифния превозвач Вуелинг (Vueling) за това, че е искал допълнително заплащане от 40 евро (52 долара) за пътуване в двете посоки Испания-Холандия.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed