19 Апр. 2024

Вие сте тук

Студент на HRC посветен в тайните на шоколада

28.08.2012

След предизвикателството за студентите на единствената по рода си кулинарна академия в България най-добре представилият се студент бе награден с 4-дневен професионален тренинг в Белгия

 

Четири дни във фабриката на истинския белгийски шоколад Белколад прекара възпитаник на Кулинарна академия HRC през изминалата седмица. Александър Димитров е студент 3-ти семестър в Кулинарната академия към Висше училище Международен колеж. Той спечели професионалното обучение в съревнование по шоколатиерство с останалите студенти на училището през април тази година, научи THExperts от академията.

 

За трета поредна година фабриката на Белколад в Ерембодегем, Белгия, организира специализирано обучение за изявени студенти от различни държави, в които брандът е представен чрез мрежата от компании на Пуратос – производител на специализирани продукти за хлебарската и сладкарска промишленост.

 

Българският студент бе сред група от 7 студенти от различни националности, на които професионални напътствия даваха специалистите на Белколад, занимаващи се със селекция и откриване на нови вкусове при производството на шоколад за сладкарската промишленост в цял свят. Освен професионалното обучение участниците успяха да се запознаят и с културата на Белгия, в която шоколадът има централно място. Те посетиха „столицата на шоколада” – град Брюж, който за своите размери на средно голям град (117 хил. жители) има 48 магазина само за шоколад, голяма част от тях производители, както и шоколадовия музей „Чоко-Стори”.

 

„За мен беше невероятно преживяване и много добър професионален опит да участвам в това обучение. Това, което демонстраторите на Белколад ни представиха като техники на работа, надмина очакванията ми. Работихме със специалисти от лабораторията на Белколад – Стеф Аертс и Стиян Оринкс, чиято работа е да тестват и въвеждат нови вкусове в шоколадовото портфолио на Белколад, както и да подобряват качеството на продуктите. Изключително полезен опит за мен, за което съм благодарен на възможността”.

 

За да получи тази възможност, студентът Александър Димитров участва в състезание за шоколатиери, организирано от Пуратос България – българският клон на белгийската компания Пуратос, на място в академията. Състезанието бе открито за студенти на учебното заведение и всички студенти-участници показаха мотивация и креативност, достойни за голямата награда в приготовлението на шоколадови десерти и бонбони. Детайлните оценки на журито от професионалисти от Пуратос определиха Александър като най-добре представилия се шоколатиер.

 

Обучението в Кулинарна академия HRC дава възможност на всеки студент да получи опит по време на обучението си в две чужди държави – в Европа, Близкия Изток и САЩ, към които Александър вече добави и допълнителното шоколадово обучение в Белгия. В момента Александър се подготвя за старт на своя последен семетър в Кулинарна академия HRC - стаж в ресторант с Мишлен отличие в Калифорния, САЩ.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed