20 Юни 2018

Вие сте тук

Софийската Света Гора – новият културен маршрут около София

Софийската Мала Света гора е новият културно-исторически маршрут, разработен в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

 

Комплексът от манастири показва, че българската столица е била важно културно и книжовно средище през Средновековието, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето пред журналисти на комплекса от манастири.

 

На информационна среща в Боянската църква "Св. Св. Никола и Пантелеймон" беше представено и новото печатно издание със заглавие "Мала Света гора - скритият дух на София". Изданието е посветено  на средновековния комплекс от 14 манастири и параклиси в околностите на София и заобикалящите я планини.

 

Докато историята на античността на София вече е доста популярна,  цялото богатство от Средновековието остава скрито. Църквите и манастирите от Софийската Мала Света гора са строени около ХIII и XIV век и поради своята автентичност представляват обекти с европейско значение, отбеляза Фандъкова.

 

 27 пътеки от комплекса вече са маркирани и могат да бъдат посетени от туристите. По думите й програмите "Култура" и "Европа" работят приоритетно за популяризирането и възстановяването на това богатство. Наред с това общината полага усилия и за запазването на ценните обекти -  вече е започната реставрация на икони в Германския манастир, ремонт на покрива на църквата в Кремиковския, инвестирани са средства за укрепване на Сеславски.  От 1 октомври започват разкопките на крепостта Урвич и църквата, която също е част от Софийската Мала Света гора.

С цялото това богатство, огромните ресурси, с които разполага София и усилията от наша страна имаме всички шансове градът да стане Европейска столица на културата през 2019 г., заяви кметът Йорданка Фандъкова.

 

Според Румен Драганов от Националния борд по туризъм през последните години нараства поклонническият туризъм в България. Затова по манастирите около София могат да допринесат за създаването на нови работни места и подобряването на местната икономика. Трябва да осмислим това наследство, да разберем каква културна стойност носи тази колекция, защото в нея е събрано най-ценното от византийската империя, подчерта Драганов.

Проектът "Мала Света гора - скритият дух на София" цели  да популяризира комплекса от манастирски обители около столицата и неговата роля на значимо културно достояние, част от европейското историческо наследство.  Той се реализира от Асоциацията на българските медии по света в партньорство с БТА.

 

Името Мала Света гора се налага във времето поради големия брой обители на сравнително малка територия по аналогия с известната монашеска република на Атонския полуостров. Някои справки сочат, че до османското нашествие през XIV век общността в района е надскочила 100 духовни убежища, каза главният секретар на БТА Евелина Андреева.

 

Протосингелът на Софийската Света митрополия отец Ангел открои, че уникалността на Софийската Мала Света гора се крие във великолепните стенописи в някои от църквите, особено тези, дело на Пимен Зограф, архитектурата на светите обители и техните ценни икони. С тези неща с гордост можем да претендираме пред Европа за културна столица, заяви той.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

Subscribe to THExperts бюлетин feed