22 Февр. 2018

Вие сте тук

Самоков е сред лидерите в екотуризма на Балканите

Снимка: 
Туризъм, Балкански награди, екотуризъм

 

 

Общината получи номинация от Балканските Оскари за туризъм

 

Екотуризмът ще бъде акцент в третото издание на Балканските награди за туристическа индустрия, чието връчване предстоина 5 декември от 20 ч. в хотел Премиер Бест Уестърн, съобщиха организаторите от ВИП Комюникейшън.

  

 

Международно жури от експерти ще оценява кандидатите за престижните статуетки. Неотдавна британският вестник "Гардиън" определи България като водеща в екотуризма не само на Балканите, но и в Европа, припомнят организаторите.

 

"България разполага с добре развита мрежа от национални паркове и защитени зони и има едно отнай-богатите биоразнообразия в Европа", пише изданието в статия, цитиранаот БНР. В страната има девет обекта, обявени от

ЮНЕСКО за част от световното културно и природно наследство, сред които националният парк Пирин и Рилския манастир, посочва още "Гардиън”.

 

Партньорите на конкурса номинираха община Самоков, която се гордее не само с най-стария ни курорт - Боровец, със 120-годишна история, разположен на 10 км от града. Оттук извират най-дългата река в България – Искър и най-пълноводната река в България - Марица.

 

Уникално природно богатство на територията на общината са Рилските езера - повече от 40 на брой, пръснати по високите части на Рила. В общината има находище на минерална вода край Белчин. Друго природно чудо е самоковската котловина, разположена между планините Рила, Плана, Витоша, Верила и Ихтиманска Средна гора. Тук се издига и най-високият връх на Балканския полуостров – връх Мусала - 2925 м.

 

Районът е и атрактивна Туристическа дестинация, която привлича туристи през цялата година. На територията на Общината има множество екопътеки и планински маршрути. Национален парк „Рила“ притежава уникално богатството на защитени видове от флората и фауната. Това е най-големият от трите национални парка на територията на България. Обхваща територия с площ над 81 000 хектара в централните и най-високи части на планина Рила. Близо 4% от всички реки в България извират от тук. Паркът се простира между 800 и 2925 м надморска височина и на неговата територия са разположени 120 естествени езера, повечето с ледников произход. На територията на парка се намират четири български резервата –Парангалица, Централен Рилски резерват, Ибър и Скакавица.

 

Национален парк Рила е една от най-големите защитени територии в Европа. Двата резервата „Парангалица“ и „Маричини езера“ са част от световната мрежа на биосферни резервати по програмата на ЮНЕСКО.

 

Община Самоков се гордее и с екопътека Бели Искър, която започва малко след края на Бели Искър. По протежението на пътеката са изградени 7 моста, които пресичат река Бели Искар. Най-високата точка на пътеката – 1380 м. Парк „Ридо“, екопътека „Лаго“, Туристическата градина са част от очарованието на самия град, а с една крачка встрани от градската среда човек без особени усилия се потопя в очарованието на природната тишина и красота.

 

 

 

 

Категории: 

Реклама

Facebook

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

Subscribe to THExperts бюлетин feed