21 Юни 2018

Вие сте тук

Премиерът Герджиков откри борсата "Ваканция&СПА"

Над 350 участника присъстват на 34-то издание на Международната туристическа борса Ваканция& СПА Експо, което бе открито днес в Интер Експо Център в София. Министър-председателят Огнян Герджиков и министърът на туризма Стела Балтова откриха изложението, което ще продължи до 17 февруари.

 

„За мен е особена чест и привилегия да открия най-голямото туристическо изложение в България, което събира над 350 чуждестранни и български туристически фирми, както и представители на над 40 общини“, заяви премиерът проф. Огнян Герджиков при откриването на борсата. Той подчерта, че туризмът е уникален бизнес, насочен към хората и дава възможност на народите да се опознават. Той припомни данни на статистиката, според които през 2016 г. страната ни е посетена от над 8 млн. чуждестранни туристи, което е генерирало приход от над 6 млрд. лв. „Великолепните резултати се дължат на прекрасната ни природа и благоприятния климат, както и  че все повече знаем как да го оползотворяваме“, каза още проф. Герджиков. Премиерът коментира, изключителното богатство на минерални извори на България като забележителен факт и отбеляза, че СПА туризмът се развива с много силни темпове.

 

Министърът на туризма Стела Балтова приветства участниците с думите, че „туризмът е индустрия, която носи емоции, преживявания и нови знания. Той трябва да се превърне в национална кауза, защото оказва силно въздействие върху останалите сектори от икономиката и има потенциал да формира и по-висок ръст в брутния вътрешен продукт“. Тя добави още, че в динамиката на днешния ден, когато младите хора използват все повече дигиталните технологии за придобиване на нови знания, туризмът трябва да отговори и на това предизвикателство.

 

В отговор на журналистически въпроси, министър Балтова каза, че очакванията са за благоприятен летен сезон и че прогнозите са за ръст от 7-10% спрямо 2016 г. Тя допълни също, че ранните записвания от пазарите Русия и Германия са положителни.

 

Министърът на туризма съобщи и, че зимният туризъм се развива успешно, като тази година бе съпътстван от значими в световен мащаб спортни прояви. По отношение на Закона за туризма Стела Балтова посочи, че въпреки липсата на законодателна власт в този мандат, тя ще работи за хармонизиране на вижданията за промените във връзка с гаранционния фонд.

 

След церемонията по откриването на изложението, премиерът проф. Герджиков и министър Балтова разгледаха щандовете и се запознаха лично с предлаганите продукти и услуги.

 

В трите дни на изложениетоинституциите, браншовите и съсловните организации  организират многобройни дискусии по проблеми на туризма. Министерството на туризма организира две дискусии, които ще се състоят на 16 февруари 2017 г. (четвъртък) с участието на министър Балтова и зам.-министър Георгиева. Първата е на тема „Как нискотарифните авиокомпании променят туристическото предлагане и търсене“  Същия ден ще се състои и вторият дискусионен панел отново с участието на министър Балтова и зам.-министър Георгиева. Той е на тема „Краткосрочните пътувания – предпоставка за туризъм в четири сезона“.

 

От първия ден на излогението браншовите организации също организират дискусии, свързани с важни за туристическата индустния проблеми, които очакват решение със съдействието на държавните институции.

 

 

 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

Subscribe to THExperts бюлетин feed