20 Юни 2018

Вие сте тук

По стъпките на Иван Рилски – нов маршрут за поклонници

Поклонническо пътуване "Светият път" по стъпките на предците ни, пренесли мощите на Свети Иван Рилски, подготвя Община Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на общината.

 

Маршрутът тръгва от Търново, минава през Никопол, Плевен, Враца, Софийската Света гора и стига до рилската света обител. Разстоянието от старата столица до крайната точка е 428 км.


Идеята е да бъде възстановен маршрутът на първото литийно шествие, пренесло мощите на светеца от Велико Търново до Рилският манастир. Според църковните хроники, това се е случило през 1469 година, когато монаси от рилската обител са поискали от султана да разреши провеждането на подобно шествие.


За да бъде възстановен маршруттът, като първо българско поклоническо пътуване  кметът на Велико Търново Даниел Панов организира работно съвещание с представители на 17 общини, откъдето преминава трасето. То ще се проведе на 19 октомври, деня,  в който православната църква почита паметта и делото на Св. Иван Рилски. Преди работната среща участниците ще се поклонят пред частица от мощите на светеца, която се съхранява в катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица". В програмата е предвидено и поклонение пред гроба на цар Калоян в църквата "Св.40 мъченици".

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

Subscribe to THExperts бюлетин feed