28 Март 2024

Вие сте тук

Тъмна бира, кулинарни състезания и новости на Есенния бирен салон

14.11.2013

България е на 13 място в ЕС по продажба на пиво с 5, 4 млн. хектолитра

През 2012 г. в България са произведени близо 5 милиона хектолитра пиво, което ни поставя на 16-то място в страните от ЕС по производство на бира. Това съобщи Владимир Иванов, член на УС на Съюза на пивоварите в България, при откриването на Петия Есенен бирен салон  в София.  Той приветства гостите и коментира развитието на сектора в България спрямо другите страни от ЕС: „. На първо място е Германия с 94,6 млн. хектолитра. По отношение на консумацията на бира на глава от населението сме на 14 позиция. С най-висока консумация е Чехия със 148 л., следвана от Австрия – 108 л. и Германия – 107 л. По продажби на пиво България е на 13 място с 5,4 млн. хектолитра. Нарастващият обем на вносните марки бира и увеличеният брой чужди туристи повишават консумацията на пиво в страната. Лидер  по продажби на бира отново е Германия с 86 млн. хектолитра, следвана от Великобритания и Полша.”

 

За пореден път дипломати, представители на държавните институции, научните среди, бизнеса, медиите и именити приятели на бирата се събраха, за да отпразнуват началото на новия сезон на тъмното пиво.

 

Гостите на събитието бяха запознати и с качествата на тъмната бира, при която за разлика от светлото пиво малцът се препича, а естествените захари започват да се карамелизират. Именно това води до естествения тъмен цвят и аромата на кафе, леката сладост и плътния, ясно изразен малцов вкус. Не е за пренебрегване и фактът, че според много научни изследвания тъмното пиво е с широк комплекс от биологично активни естествени вещества и съдържа два пъти повече антиоксиданти от светлата бира. При умерена консумация тези качества на тъмното пиво го правят особено подходящо за балансирания режим на хранене през зимните месеци.

 

Температурата, при която характерът на тъмното пиво се усеща най-пълно, е 10 – 12 градуса. Приятният карамелен вкус и по-голямата плътност на тъмната бира я правят изключително ценна и екстравагантна съставка в кулинарията. Според познавачите и следвайки традициите на типичните „бирени” държави като Белгия например, една от най-уникалните и изискани комбинации е тъмно пиво да се дегустира с шоколад.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed