20 Юни 2018

Вие сте тук

Майсторският клас на Райна Кабаиванска: 12 години пътуване към мечтите

The full content of this page is available to premium users only.

 

 

 

Доц. Д-р Соня Алексиева

 

Преди броени дни завършиха събитията около ХII-я международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет. Новото издание на майсторския клас отново беше с голямо международно участие: тази година за прослушването се записаха млади изпълнители от България, Италия, Корея, Полша, Русия, Пуерто Рико, Гърция, Япония, Сърбия. Той продължи от 2 до 19 септември 2012 г., а на 20 септември, по традиция – кулминацията беше в Софийската опера и балет, където най-добите ученици представиха галаконцерт със специалното участие на Райна Кабаиванска и оркестъра на Софийската опера и балет, под диригентството на маестро Найден Тодоров.

 

Най-добрите изпълнители от майсторския клас и тази година, получиха стипендии за обучение от фонд „Райна Кабаиванска” на НБУ. Събитието беше под патронажа на министъра на образованието, младежта и науката, и на посланика на Република Италия в България. Генерален спонсор на събитието беше фондация „Америка за България”, която вече четвърта поредна година осигурява стипендии за фонд „Райна Кабаиванска“, а спонсори:  Гранд хотел София и верига магазини „Фантастико“, Modena Fashion и др.

 

Вече 12 години международният майсторски клас на Райна Кабаиванска привлича към България и нейните музикални таланти десетки изпълнители от цял свят. И заедно с тях прави съпричастни към идеята на НБУ до днес стотици музиканти, преподаватели, колеги, роднини, близки и приятели на участниците. Този огромен кръг от хора, които пътуват, разказват, четат, споделят своите впечатления за България, генерират и „предават” безценна позитивна енергия за българската култура и образование, както и за нейното развитие. Навярно няма по-добър пример от този в потвърждение на значението на съвременният образователен туризъм.

 

Като специализирано туристическо пътуване, той е свързан с повишаване на образователното и професионалното развитие, както и с промяна в квалификацията и знанията на пътуващите хора. Образователният (проучвателният) туризъм обхваща пътуванията, в които се съчетават обучението и квалификация  в различни области. Практикуват ги предимно хора с творчески професии, с продължаващо обучение, с  трайни хоби интереси и др.

 

Статията е част от съдържанието на бр.8/THExperts. За да я прочетете, трябва да сте абонат на изданието. Вижте условията за абонамент тук

 

Категории: 
ТуризъмКултурен туризъм

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

Subscribe to THExperts бюлетин feed